Manastir_Zociste: Манастир Зочиште-цртице из историје

Манастир се налази у српско - албанском селу Зочишту, на 5 км удаљености од Ораховца у правцу југоистока. Село Зочиште са црквом Св. Врача помиње се први пут у повељи Стефана Дечанског 1327. године, којом дарује Хиландару бројна имања, чија су имена до данас сачувана у неизмењеном облику. У средишту данашњег села Зочишта, налази се црква Св. Врача. По народном предању црква је "300 година старија од Дечана". Испод цркве налази се природан извор Врело, чија се вода у народу сматра лековитом, као "лечилиште за очи", па отуда име селу и манастиру Зочиште.
У селу постоје:
1) Манастир Зочиште са главном црквом Св. Врача Бесребреника Кузме и Дамјана, која ужива велики углед у српском народу овог краја. Црква представља једнобродну грађевину са полуобличастим сводом и нешто широм припратом од наоса цркве. Цркву је, вероватно, подигао неко од чланова српског високог клира, што представља посебну вредност међу групом сачуваних споменика из доба самосталне немањићке државе.
Манастир је страдао 1999. године, када је потпуно опљачкан и разорен од стране Албанских екстремиста. Братство манастира се склонило прво у Призрен, а потом у Црну Реку. Мошти чудотворних светаца Кузме и Дамјана биле су пренешене из Зочишта у манастир Сопоћани. Монаси манастира вратили су се у Зочиште после 17. марта 2004. године. Убрзо је игуман манастира Ђурђеви Ступови, преузео на себе одговорност за обнову овог до темеља порушеног манастира, уз помоћ Координационог центра за Косово и Метохију и људи добре воље. Посебна заслуга за обнову овог хришћанског објекта, припада италијанском контигенту КФОР-а, који је задужен за његово обезбеђење, као и генералу Ерику Данилу и његовом заменику, немачком пуковнику Ерхарду Билеру. Италијански генерал Ерик је истакао обнову манастира као један од приоритета у току свог мандата. Крајем 2006. године радови на обнови цркве су били приведени крају. За градњу је коришћен камен од порушене старе цркве, а нова црква је по облику скоро идентична предходној. Мошти чудотворних светаца су биле враћене на место где иначе припадају. Ово је први обновљен православни објекат од преко 150 порушених цркава за осам година.

2) У селу се налазе и осатци цркве Ваведења Св. Пречисте, десно од Зочишког врела. Њени зидови од тесаника, довратници и праг улазних врата су добрим делом очувани.

3) Остаци цркве Св. Јована се налазе у манастриском винограду, 100 м изнад пута за Ораховац. Поред делова темеља постоји и једна камена плоча на којој има делова нечитког натписа.