ИСТОРИЈАТ


Историјат манастира Светих Врачева Козме и Дамјана


МАНАСТИР СВЕТИХ ВРАЧА СЕ НАЛАЗИ У СЕЛУ ЗОЧИШТЕ, ПЕТ КИЛОМЕТАРА УДАЉЕНОМ ОД ОРАХОВЦА НА ПОДРУЧЈУ СВЕТЕ МЕТОХИЈЕ.

СЕЛО КАО И МАНАСТИР СУ ДОБИЛИ ИМЕ ПО ЧУДОТВОРНОМ ЉЕКОВИТОМ ИЗВОРУ ЗА КОЈИ СЕ СМАТРА ДА ЈЕ "ЛЕЧИЛИШТЕ ЗА ОЧИ", ТЕ ОТУДА И НАЗИВ ЗОЧИШТЕ.

МАНАСТИР ЈЕ САГРАЂЕН У ВРИЈЕМЕ ДИНАСТИЈЕ НЕМАЊИЋА НА ОСТАЦИМА ВИЗАНТИЈСКЕ СВЕТИЊЕ, АЛИ ЈЕ НЕПОЗНАТ ЊЕГОВ КТИТОР.
МАНАСТИР И ЦРКВА СВЕТИХ ВРАЧА СЕ ПОМИЊУ ЈОШ У ДАРОВНОЈ ПОВЕЉИ КРАЉА СТЕФАНА ДЕЧАНСКОГ, КОЈОМ 1327. ДАРУЈЕ МАНАСТИРУ ХИЛАНДАРУ НА СВЕТОЈ ГОРИ ИМАЊА И ОДРЕЂУЈЕ МЕЂЕ.

ПРЕМА ПРЕДАЊУ, МАНАСТИР СВЕТИХ ВРАЧА-ЗОЧИШТЕ ЈЕ ТРИ ВИЈЕКА СТАРИЈА ОД ДЕЧАНА И ПОТИЧЕ ИЗ 11. ВИЈЕКА.

НАЈНОВИЈА АРХЕОЛОШКА ИСТРАЖИВАЊА ДАТИРАЈУ ОСНИВАЊЕ МАНАСТИРА ЧАК У 4. ВИЈЕК, НА ОСНОВУ ПРОНАЂЕНОГ РАНОХРИШЋАНСКОГ НАДГРОБНОГ СПОМЕНИКА И КЕРАМИКЕ ИЗ 3. И 4. ВИЈЕКА НА МЈЕСТУ ДАНАШЊЕГ ХРАМА.


Мрамор из 4. вијека

МАНАСТИР ЈЕ ПОСЈЕДОВАО МИНЕЈ ИЗ 15. ВИЈЕКА КОЈИ ЈЕ УНИШТЕН 6. априла 1941. ГОДИНЕ У НАРОДНОЈ БИБЛИОТЕЦИ ПРИЛИКОМ БОМБАРДОВАЊА БЕОГРАДА ОД СТРАНЕ НАЦИСТИЧКЕ ЊЕМАЧКЕ, КАО И БОГАТУ ЗБИРКУ ИКОНА, ЛИТУРГИЈСКИХ КЊИГА, ЦРКВЕНИХ РЕЛИКВИЈА, ИТД...
ДУБОРЕЗ ИКОНОСТАСА ЈЕ БИО ЧУВЕН ПО СВОЈОЈ УМЈЕТНИЧКОЈ ЉЕПОТИ.

МАНАСТИР СВЕТИХ ВРАЧА ЈЕ ОД СТРАНЕ АЛБАНСКИХ ЕКСТРЕМИСТА У СЕПТЕМБРУ 1999. ГОДИНЕ ЕКСПЛОЗИВОМ ПОТПУНО РАЗОРЕН КАО И ЦИЈЕЛИ МАНАСТИРСКИ КОМПЛЕКС, СРПСКО ГРОБЉЕ И ОКОЛНЕ КУЋЕ СРПСКОГ СТАНОВНИШТВА. СВЕТЕ МОШТИ СУ ТАДА ПРЕНИЈЕТЕ У МАНАСТИР СОПОЋАНИ.
ТОМ ПРИЛИКОМ ЈЕ УНИШТЕНО МНОШТВО ВРИЈЕДНИХ ФРЕСАКА, ИКОНА И ЦРКВЕНИХ САСУДА.


НАЈСТАРИЈИ ОСТАЦИ НЕКАДАШЊИХ САЧУВАНИХ ФРЕСАКА, ПОСЕБНО ПРИКАЗИ ПРОПОВЈЕДНИКА СУ ИЗ 14.ВИЈЕКА, ПРЕДСТАВЉАЈУЋИ МОНУМЕНТАЛНИ СЛИКАРСКИ СТИЛ.

ЦРКВА ЈЕ БИЛА ОСЛИКАВАНА У НЕКОЛИКО НАВРАТА.


ПО ПОЧЕТКУ ОБНОВЕ, ИСПОД РУШЕВИНА И КАМЕНИХ ГРОМАДА ЈЕ ПРОНАЂЕНА ЧУДОТВОРНА ИКОНА СВЕТИХ ВРАЧА, ПОЦИЈЕПАНА НА ДВА ДИЈЕЛА. НА ЈЕДНОМ ДИЈЕЛУ СЕ НАЛАЗИО СВЕТИ КОЗМА А НА ДРУГОМ СВЕТИ ДАМЈАН. ИКОНА ЈЕ РЕСТАУРИРАНА И ДАНАС СЕ НАЛАЗИ У СВЕТОМ ХРАМУ И ПРУЖА ИСЦЈЕЉЕЊЕ СВИМА КОЈИ ЈОЈ ИСКРЕНО И СА ВЈЕРОМ ПРИСТУПАЈУ.ЗА СВЕТЕ ВРАЧЕ ПРЕДАЊЕ ГОВОРИ ДА НИКАДА НИСУ ОБОЉЕЛИМА НАПЛАЋИВАЛИ СВОЈЕ ИСЦЈЕЉИТЕЉСКЕ УСЛУГЕ.

Чудотворна икона Светих Врача (прије конзервације)
Налази се у манастирској цркви и даје исцелења свима оним који се искрено пред њом моле

МАНАСТИР ЈЕ ДЈЕЛИМИЧНО ОБНОВЉЕН, А ЗА ИЗГРАДЊУ ЦРКВЕ ЈЕ КОРИШТЕН СТАРИ КАМЕН И ЦРКВА ЈЕ УРАЂЕНА ИДЕНТИЧНА ПОРУШЕНОЈ.


И данас, у манастир у којем се догађају бројна чудесна исцјељења, долази велики број православних вјерника, странаца, али и Албанаца, муслимана из околине, који светињи приступају са вјером и великим поштовањем.
Ова светиња је позната по Светим исцјељитељским моштима бесребреника Светих Козме и Дамјана пред којима се дешавају многобројна исцјељења о чему постоји велики број свједочанстава.
Флајер о манастиру Светих Врача - Зочиште