Manastir_Zociste: Нова провокација према манастиру Светих Врача у Зочишту


Манастир Светих Врача, Козме и Дамјана у Зочишту је данас (петак, 18.05.2012. год.)  поново био мета напада и то, овога пута, једног непознатог албанског младића, старости од 12 до 15 година, који је, негде око 14:45 часова, гађао каменицом једног од радника који изводе радове на обнови манастирског комплекса, коме је камен пролетео тик уз саму главу док је радио на манастирској економији.


Када се починиоц окренуо и почео да бежи са места са ког је гађао, трчећи је викао „УЋК“ и „Косово Репубљик“, тако да су радници успели да га виде само с’ леђа, када је путем замакао у село.

Српски радници, навикнути на овакве провокације, једно време су се двоумили да ли да случај пријаве или да га прећуте и пређу преко тога, како не би распиривали додатне осветничке реакције код Албанаца, у нади да се напади можда више неће поновити, а затим су ипак одлучили да га пријаве манастирској братији, која је о овоме одмах известила двојицу дежурних припадника Косовске полиције који обезбеђују манастир, од којих је један одмах дошао и направио увиђај на лицу места а затим обавестио и Полицијску станицу Ораховац, која је послала патролу да испита случај и узме изјаву од радника који је гађан каменицом.

Иначе, иако припадници Косовске полиције обезбеђују манастир, дежурајући на  пункту испред главног манастирског улаза, они често нису у могућности да са тог места мотре на супротну страну манастира, према селу, где се најчешће и дешавају овакве  провокације.


 Дана, 18.05.2012. год.
       Манастир Св. Врача у Зочишту