Посјета Патријарха манастиру Зочиште


У манастиру Свети Врачи Козма и Дамјан у Зочишту, где је својевремено проводио Божићне и Васкршње празнике, Патријарха је дочекао игуман архимандрит Стефан са братијом манастира.
Патријарх се у цркви поклонио моштима Светих Бесребреника и прошетао портом манастирском, разгледао обновљене конаке и трпезарију, као и доњи конак који се ових дана обнавља. Присећао се времена када је долазио у манастир, манастирских слава, али и појединих мештана села Зочишта које је посећивао. На његовом лицу се видела радост због обнове манастира што је и потврдио речима да је манастир Зочиште као птица Феникс васкрсао из пепела и сада живи пуним животом. Под тремом у манастирској порти присећао се монаха и монахиња, који су некада живели у манастиру, али и друговерих мештана села који су долазили и пред моштима тражили и добијали исцељење.
Мештани Ораховца, Велике Хоче и монаси манастира Зочиште су упознали Патријарха са актуелним проблемима од којих су горући продаја српских кућа у Ораховцу, претварање српске културне баштине у косовску у Великој Хочи и све чешће провокације монаха у манастиру Зочиште.